ویتامین C، ویتامینی که در مواد غذایی گیاهی بیشتر از حیوانی یافت و جذب می شود، مواد غذایی حیوانی و گیاهی تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند. این امر به ویژه دربارهی ارزش مواد مغذی آنها صحت دارد، زیرا برخی از مواد مغذی فقط مختص گیاهان و برخی نیز فقط به غذاهای حیوانی اختصاص دارد. برای جدب حداکثر مواد مغذی آنها، علاقلانهتر آن است که از یک رژیم غذایی متعادل که شامل هر دوی آنها میگردد، پیروی شود. در این مقاله به ماده غذایی ویتامین C خواهیم پرداخت که جذب آن از غذاهای حیوانی دشوار و در مواردی غیر ممکن است. با ما همراه باشید تا بیشتر با این ماده غذایی و منابع حیوانی و گیاهی آن آشنا شوید.
ویتامین C در زمره حیاتیترین ویتامینهای مورد نیاز بدن است که در مواد غذایی حیوانی پختهشده به ندرت یافت میشود.
ویتامین C آنتیاکسیدانی بسیار قویست که برای حفظ انسجام بافتها از اهمیت ویژهایی برخوردار است. این ویتامین همچنین به عنوان فاکتور مشترکی برای عملکرد بسیاری از آنزیمهای بدن محسوب میشود.
بعلاوه، کمبود ویتامین C ممکن است به بیماری اسکوربوت، که در ابتدا پوست را درگیر کرده و موجب بروز لکههایی در آن میشود و با خستگی مفرط همراه است، شود. این بیماری در موارد حاد موجب زردی پوست، از دست دادن دندانها، خونریزی و در نهایت مرگ میشود.
رژیمهایی که تنها بر پایهی مواد غذایی حیوانی استوار باشند، معمولا حاوی ویتامین C کافی نیستند. به همین دلیل، افراد باید آن را از میوهها، سبزیجات، غذاهای مقوی یا مکملها تامین نمایند.
با این وجود میتوان با مصرف جگر خام، خاویار و تخممرغ ویتامین C مورد نیاز بدن را تامین نمود. گوشت خام و ماهی حاوی مقدار بسیار ناچیزی ویتامین C هستند.
از آنجایی که اکثر مردم ویتامین C مورد نظر بدنشان را از برنامهی غذایی خود جذب میکنند، مصرف مکلها ضرورتی ندارد.
با این وجود، چندین مطالعه در این زمینه حاکی از آن است که جذب زیاد ویتامین C موجب:
پیشگیری از بیماری زوال عقل مرتبط با افزایش سن میگردد.
فشار خون را کاهش میدهد.
سلامت رگهای خونی را بهبود بخشیده و احتمالا خطر انسداد سرخرگها را از بین میبرد.
بیماریهایی که از آنها نام برده شد ممکن است با کمبود ویتامین C در افراد بروز نماید.
مصرف ویتامین C ، جذب آهن مواد غذایی مصرفی را نیز افزایش میدهد. همین امر خطر ابتلا به کمخونی را در افراد مستعد کمبود آهن کاهش میدهد.
ویتامین C در اغلب مواد غذایی گیاهی به ویژه میوههای خام و سبزیجات یافت میشود. غنیترین منابع غذایی شامل فلفل دلمه، کلم، کیوی، مرکبات و انواع توتها میشود.
برگرفته از سایت مجله سلامت